Аудіокниги
онлайн
4read.ORG » Українська література » Божко Сава - Над колискою Запоріжжя

Аудіокнига Над колискою Запоріжжя - автор Сава Божко

Слухайте онлайн!
Рецензія:
У 20-ті роки ХХ ст., коли старе трактування історичних подій було заперечене, а про нове ще ніхто не писав, необхідно було мати сміливість та неабияке вміння, щоб узятись за розробку цієї теми. Історична повість “Над колискою Запоріжжя” (1925), у якій автор подав “власний оригінальний погляд на початки історії українського козацтва” викликала інтерес і в критиці 20-х рр., і після її перевидання в збірку історичних оповідань “Заклятий козак” у 1994 році.

Версія Сави Божка про заснування Запорізької Січі та ролі в цій події Дмитра Вишневецького, запропонована в повісті, не може претендувати на повну історичну достовірність, тому доречніше було б вважати твір “Над колискою Запоріжжя” умовно-історичним, так, як присутні перекручення деяких історичних фактів.

Повість захоплює своїм сюжетом, пригодницьким характером, оригінальністю у використанні фольклорних джерел. У центрі твору образ князя Вишневецького - черкаського й канівського старости, який з метою захисту українських земель від нападів татар і для вільної торгівлі створює фортецю на острові Хортиця. Для цього він використовує підневільну працю місцевого населення, що викликає опір селян. Бунтарем у повісті виступає Марко Голий, захисник селян у рідному селі Дикий Кут. Керуючись настановами часу та продовжуючи літературні традиції, автор прагне показати епізоди “багатовікової боротьби народних мас проти сваволі експлуататорів”.
Божко Сава - Над колискою Запоріжжя
Рейтинг: 4.5 (50 голосів)

Підтримай сайт
Слухати аудіокнигу Над колискою Запоріжжя онлайн, безкоштовно і без реєстрації на телефоні.
наш Телеграм
Сподобалось - поділися з друзями.
Не сподобалось - з ворогами :)
Підпишись!
Ми у Facebook
Відгуків поки немає. Стань першим!
Написати
Всі матеріали взято з публічно доступних джерел та надаються безкоштовно, виключно з метою ознайомлення та розширення читацької аудиторії.
З питаннями може звернутись СЮДИ або на пошту: 4read.org@gmail.com