Аудіокнига Над колискою Запоріжжя - автор Сава Божко

Слухайте онлайн
Божко Сава - Над колискою Запоріжжя
1
Рейтинг:
(50 голосів)
4.5
Рецензія    0   5 765
У 20-ті роки ХХ ст., коли старе трактування історичних подій було заперечене, а про нове ще ніхто не писав, необхідно було мати сміливість та неабияке вміння, щоб узятись за розробку цієї теми. Історична повість “Над колискою Запоріжжя” (1925), у якій автор подав “власний оригінальний погляд на початки історії українського козацтва” викликала інтерес і в критиці 20-х рр., і після її перевидання в збірку історичних оповідань “Заклятий козак” у 1994 році.

Версія Сави Божка про заснування Запорізької Січі та ролі в цій події Дмитра Вишневецького, запропонована в повісті, не може претендувати на повну історичну достовірність, тому доречніше було б вважати твір “Над колискою Запоріжжя” умовно-історичним, так, як присутні перекручення деяких історичних фактів.

Повість захоплює своїм сюжетом, пригодницьким характером, оригінальністю у використанні фольклорних джерел. У центрі твору образ князя Вишневецького - черкаського й канівського старости, який з метою захисту українських земель від нападів татар і для вільної торгівлі створює фортецю на острові Хортиця. Для цього він використовує підневільну працю місцевого населення, що викликає опір селян. Бунтарем у повісті виступає Марко Голий, захисник селян у рідному селі Дикий Кут. Керуючись настановами часу та продовжуючи літературні традиції, автор прагне показати епізоди “багатовікової боротьби народних мас проти сваволі експлуататорів”.

redvid esle

Слухати аудіокнигу Над колискою Запоріжжя онлайн, безкоштовно і без реєстрації на телефоні.
Відгуків поки немає. Стань першим!
4read.ORG » Українська література » Божко Сава - Над колискою Запоріжжя