Аудіокниги
онлайн
4read.ORG » Українська література » Юрченко Віталій - Пекло на землі

Аудіокнига Пекло на землі - автор Віталій Юрченко

Слухайте онлайн!
Рецензія:
Колись це ім’я було мов бомба, що розірвала львівське поспільство: багато хто не міг повірити, що ця людина, без паспорта і непомічена ГПУ, могла з Соловків - через цілий Союз! - перебратися за кордон... Справжнє прізвище Віталія Юрченка - Юрій Тимофійович Карась-Галинський. Він народився в 1899 р. у селі Текуча Уманського району. Закінчив реальну школу, організував у рідному селі осередок товариства «Просвіта», брав участь в українізації церковного життя. Після поразки УНР залишився вчителювати, викладав українську мову і літературу, навчався в Інституті народної освіти. Активність і популярність сільського вчителя незабаром привернули увагу агентів ГПУ. 31 жовтня 1929 р. його заарештували. Покарання він відбував у Соловецьких таборах, на будівництві залізниці Котлас - Усть-Сисольськ. 28 червня 1930 р. Юрій утік, подолав понад 5 тис. км, перетнув кордон із Польщею та оселився у Львові. У 1931–32 рр. видав спогади «Із записок засланця» у 3 частинах - «Шляхами на Соловки», «Пекло на землі», «В Усевлоні ОГПУ та втеча звідтіль». Юрченко першим у світі описав беззатратну технологію знищення тоталітарним режимом людей у концтаборах. Життя письменника скінчилося трагічно. Під час війни він мав зв’язки з місцевою німецькою комендатурою і помагав українським похідним групам, добуваючи потрібні документи. Існує версія, що восени 1942 року його застрелили якісь озброєні люди. До сьогодні достеменно не відомо, хто це був: українська боївка, яка вірила, що Юрченко польський аґент, польська боївка, що мстилася за його зв’язки з німцями, чи большевицька. Найвірогідніше, вбито Юрченка було 12 або 13 лютого 1943 року совєтськими партизанами за звинуваченням у написанні пасквілів на совєтську владу.
Юрченко Віталій - Пекло на землі
Рейтинг: 4.5 (49 голосів)

Підтримай сайт
Слухати аудіокнигу Пекло на землі онлайн, безкоштовно і без реєстрації на телефоні.
наш Телеграм
Сподобалось - поділися з друзями.
Не сподобалось - з ворогами :)
Підпишись!
Ми у Facebook
4 відгуки:
Написати
  1. Ігор
    0
    Важкий, тернистий шлях радянської задухи. Важко відірватись, хочеться слухати і слухати! Подяка хорошому читанню, немов у школі з української літератури.
  2. Наталія
    0
    Там де москаль - там завжди пекло
  3. Гість Наталя
    0
    Аж моторошно стає, коли слухаєш рядки, які були написані майже сто років тому і які залишаються абсолютно актуальними дотепер... Чи ж зможе Україна вирватись із цього проклятого кола хоч тепер!
    Величезна подяка пані Галині за прочитання, автору - за те, що залишив нащадкам ці безцінні спогади.
  4. Гість ПЕТРО
    0
    Чудовий твір для нащадків для того щоб вони знали хто такі кацапи і що вони нам ніякі не брати - а найперші і найзапекліші вороги!!!
    Єдине їхнє бажання - це загарбати Україну і керувати нами як худобою щоби ми працювали на них і були їхніми рабами.
    Велика подяка автору за цей правдивий твір який розкриває у всій повноті суть кацапів та їхнього совітського режиму.
    Ця книга повинна бути включена у шкільну програму нарівні із творами про голодомор та інші подвиги кацапів на українській землі.
    Галина Шумська як завжди прочитала твір на найвищому рівні за що їй щиро дякую.
Всі матеріали взято з публічно доступних джерел та надаються безкоштовно, виключно з метою ознайомлення та розширення читацької аудиторії.
З питаннями може звернутись СЮДИ або на пошту: 4read.org@gmail.com