Аудіокниги
онлайн
4read.ORG » Блог » Особливості фізічної властивості води та її значення для здоров’я людини

Особливості фізічної властивості води та її значення для здоров’я людини

Вода є незамінним джерелом корисних мікроелементів для людини та всього живого. Саме від її якості та кількості споживання залежить самопочуття, правильна робота органів та систем. Фізична властивість води — здатність до замерзання за температури 0 градусів та закипання при 100 градусах, пояснюється її особливим складом. У ній містяться іони кисню та водню, з’єднані між собою ковалентним зв’язком. Детальніше про різні властивості води розповімо далі.

Особливості фізічної властивості води та її значення для здоров’я людини

Склад води: у чому його унікальність

Води, яка б не містила у своєму складі домішок, не існує в природі. В її складі завжди є гази, неорганічні солі та безліч мінеральних речовин. Вміст кожного компонента залежить від походження рідини:

  1. природний рівень жорсткості — пов’язаний з насиченістю мінералами (кальцій, магній, калій та інші), наповнення ними відбувається під час руху води через породи, а рівень входження може змінюватися залежно від їх розчинності, температури, складу та інших факторів;
  2. входження розчинених марганцю та заліза — зустрічається в глибоких свердловинах, де мало повітря, їх джерелами є залізняки (червоний, бурий та магнітний), а також магнезит;
  3. сірководень у складі води — зберігається на великій глибині, тому здебільшого міститься лише у рідинах зі свердловини, на повітрі окиснюється і випадає в осад у вигляді сірки, завеликий вміст призводить до різкого запаху тухлих яєць;
  4. розчинений кисень та азотовмісні речовини — входять до складу поверхневих вод.

Однак не лише корисні речовини можуть міститися у воді. Антропогенне навантаження спричиняє забрудненню води токсичними речовинами — солями важких металів, органічними промисловими продуктами, а також нітратами та фосфатами, які надходять в підземні води разом з добривами.


Роль води в організмі людини

Вміст води в організмі людини залежить від віку. Так ембріон містить майже 90% рідини, у дорослих цей показник дорівнює 65%, а у літніх людей — 40%. Нестача води може призвести до безлічі захворювань, адже вона відіграє важливу роль у роботі організму:

  1. забезпечує нормальну роботу клітин;
  2. регулює температуру тіла;
  3. сприяє транспортуванню кисню, мінералів та поживних речовин;
  4. необхідна для проведення біохімічних процесів;
  5. допомагає виводити токсини та відходи у вигляді поту чи сечі;
  6. підтримує нормальний рівень кислотності, який потрібен для проведення біологічних процесів;
  7. сприяє покращенню травлення.

Але користь можна отримати лише від чистої води з правильним складом та співвідношенням мікроелементів. Щоб отримувати максимальну користь, рідину з централізованої системи водопостачання чи свердловини потрібно додатково очищувати. Для цього використовують різноманітні системи фільтрації. Покращити склад води допомагають мінералізатори, а підвищити смакові якості — структуризатори. Варто правильно вибрати обладнання, виходячи з індивідуальних потреб користувачів, тоді не доведеться додатково замовляти чи купувати очищену питну воду.

Написати
Всі матеріали взято з публічно доступних джерел та надаються безкоштовно, виключно з метою ознайомлення та розширення читацької аудиторії.
З питаннями може звернутись СЮДИ або на пошту: 4read.org@gmail.com