Айпад чи планшет на Android: що краще купити

Айпад чи планшет на Android: що краще купити

Коли з’явилися перші планшети, їх ніхто не сприймав за самостійний пристрій. Для багатьох покупців вони були мультимедійним девайсом, з котрого зручніше дивитися відео чи завантажувати різноманітні ігри. Але iPad повністю змінили таку думку. Надпотужні та ультра компактні вони добре підходять не лише для розваг, але й для виконання специфічних завдань. Інші виробники також почали вдосконалювати власні планшети. В результаті на ринку з’явилося багато гідних подиву гаджетів, що поєднують у собі усі переваги смартфонів та лептопів. Якщо ж йдеться про вибір планшета, багато покупців запитують, що краще купити: Айпад чи Андроїд планшет?


Чим iPad відрізняється від планшетів на Андроїді

Айпад чи планшет на Android: що краще купити

Візуально помітити різницю важко. Айпад належить до середнього та преміального сегментів. Якщо недорогі планшети китайських виробників мають пластиковий корпус, то вироби з логотипом Apple, навіть найдешевші iPad 9 2021 року, виконано у металевому корпусі. А скло захищено від подряпин. Проте, цим самим можуть похвалитися таблети вищої цінової категорії й інших брендів – Samsung Galaxy Tab S серії, Lenovo Yoga Tab, Xiaomi Redmi Pad тощо.


Операційна система

Саме ОС відрізняє Айпади від планшетів на Андроїд. Android – це система, створена на ядрі Linux. До її переваг відносять:


  • відкритість – величезна кількість додатків у маркетплейсі Google Play;

  • велика кількість оболонок – майже кожен виробник має власну прошивку, наприклад One UI Samsung або MIUI Xiaomi;

  • простота у використанні;

  • легка інтеграція між різноманітними пристроями – перекинути файли з ПК на Андроїд планшет можна через USB без встановлення додаткового ПЗ.


Втім, є й недоліки. Наприклад, часто чуємо, що у маркеті Google знайшли додатки з вірусами. До того ж не всі оболонки працюють стабільно. Так, після оновлення MIUI багато користувачів скаржаться на сильне гальмування та збої в роботі.


Якщо ж обираєте iPad, фірмова операційна система iPadOS має величезну кількість плюсів:


  • регулярні оновлення;

  • стабільність;

  • також інтуїтивно зрозумілий інтерфейс;

  • багато додатків на AppStore – для розваг, навчання й професійної роботи;

  • найвищий ступінь захисту – на Айпад не доведеться встановлювати платні антивіруси.


Недоліком iPadOS можна назвати, хіба що, меншу кількість додатків, оскільки в Apple висувають суворі вимоги щодо нових застосунків на AppStore.



Апаратна частина

Коли йдеться про вибір iPad або Андроїд-планшет, побачимо, що останні працюють на базі процесорів Snapdragon, MediaTek, KIRIN. На бюджетні моделі встановлюють чипи 2017-2019 років розробки. Apple же має власну технологічну базу для створення надпотужного “заліза”. Навіть найдешевший нині Айпад 9 працює під керівництвом процесора Apple A13 Bionic. Його було анонсовано у 2019 році, але він й досі посідає 20-ту позицію у рейтингу чипсетів. Вище знаходяться процесори Apple – M1/M2, A 14/15/16.


Завдяки надпотужній апаратній частині виробник має змогу протягом тривалого часу оновлювати операційні системи. Тому планшети Apple навіть попередніх років випуску досі є актуальними. Щодо ціни на Айпад в Україні, вона знаходиться в діапазоні від 16 до 120 тисяч гривень. Недешево. Але ви знаєте, на що витрачаєте кошти.

Залишити відгук
Написати відгук
Всього відгуків 0
4read.ORG » Блог » Айпад чи планшет на Android: що краще купити