Аудіокниги
онлайн
4read.ORG » Світова література » Енглунд Петер - Полтава. Розповідь про загибель однієї армії

Аудіокнига Полтава. Розповідь про загибель однієї армії - автор Петер Енглунд

Слухайте онлайн!
Рецензія:
У книзі відомого шведського історика дається осмислення Полтавської битви з точки зору шведської історіографії. Автор доводить, що битва, в якій шведська армія зазнала нищівної поразки, боляче вдарило по національній гордості шведів, проте виявилася для країни найпотужнішим стимулом до розвитку і стала, як це не парадоксально, основою сьогоднішнього успіху Швеції.
Енглунд Петер - Полтава. Розповідь про загибель однієї армії
Рейтинг: 4.5 (10 голосів)

Підтримай сайт
Слухати аудіокнигу Полтава. Розповідь про загибель однієї армії онлайн, безкоштовно і без реєстрації на телефоні.
наш Телеграм
Сподобалось - поділися з друзями.
Не сподобалось - з ворогами :)
Підпишись!
Ми у Facebook
1 відгук:
Написати
  1. Олександр
    0
    Зауважу, що ця книга, за визначенням самого автора, не є історичною науковою працею, наче він вибачається за свої ж визначення "російський цар", "російська армія" чи "Росія", які постійно зустрічаються впродовж прочитання. На той час Росії не існувало, а була Московія, московитський цар Петро і його піддані татари, калмики та, як не прикро, українські козаки Скоропадського. Хоча мушу визнати, що частина населення Гетьманщини вважала шведську армію загарбницькою. Тоді окрім гарячих фаз мали місце і методи інформаційної війни.
    Яскравий, детальний опис Полтавської битви, аналіз дій кожного з полководців шведської армії, кожного офіцера, кожного солдата. Здається, що автор згадує кожного полеглого в цій бійні і відомого і невідомого. Згадав навіть бідолашних коней, втрати яких перевершили втрати людські.
    Страшна поразка, відступ. Переможці навіть не переслідували переможених, спочатку офіційні реляції, військовий парад святковий кривавий банкет царя Петра на горах з людських та кінських  трупів, поранених, конаючих в передсмертних муках. Полеглих ховали лише на третій день, коли трупний сморід став нестерпним. Полоненні шведи мали виконати цю роботу. Першими зібрали і з почестями та молебнем поховали трупи військових московитів, другими за чергою зібрали і поховали, навіть без відспівування, трупи шведських воїнів. А тіла полеглих козаків-запорожців та мазепинців, так як живих і полоненних з цього табору, очікувала страшна страта "в назіданіє", вічна анафема і забуття...
    Але ще жахливіша катастрофа відбулася пізніше... 
    ЧИТАЙТЕ і СЛУХАЙТЕ!
    Дякую!

     а 
Всі матеріали взято з публічно доступних джерел та надаються безкоштовно, виключно з метою ознайомлення та розширення читацької аудиторії.
З питаннями може звернутись СЮДИ або на пошту: 4read.org@gmail.com