Аудіокниги
онлайн
4read.ORG » Українська література » Чайковський Андрій - Сагайдачний

Аудіокнига Сагайдачний - автор Андрій Чайковський

Слухайте онлайн!
Рецензія:
Історичний твір, присвячений подіям козацьких часів. Особливу увагу автор приділяє Острозькій колегії — першому в Україні вищому учбово­му закладу.

Колегію було утворено за часів князювання Костянтина Остро­зького і за його безпосередньою участю. Ректором став Герасим Смотрицький — перша особа «в Острозі у князя». Він допомагав заснувати цю школу, а також друкарню при ній, і піклувався про їх подальший розвиток. Українці вважали Герасима Смотрицького «великим чоловіком і вченим». Саме він заложив в Острозі «так званий кружок, де згуртував найкращі українські сили. Кружок той видавав за допомогою княжої друкарні багато книжок».

Острозька колегія була осередком просвітницької діяльності. До неї приймали хлопців, які вже закінчили церковноприходську школу і мріяли про подальше навчання. Перед зарахуванням до колегії сам ректор провадив іспити, щоб виявити у новачків сту­пінь отриманих знань. Тут навчалися «діти княжих державців і слуг з подальших околиць, міщанські діти» та інші.

При колегії була збудована бурса, де мешкали учні, які не мали житла в самому Острозі. «За своє удержання платили невеликі спла­ти, а багато їх було-таки на удержанні князя».

Педагоги піклувалися не лише про розумовий розвиток своїх вихованців, а й про фізичний і духовний. При школі завжди знахо­дився диякон, а в перервах між заняттями хлопці мали змогу «за­водити різні молодечі іграшки»: грати в м’яча, мірятися на шаблях чи змагатися в стрільбі з лука...
Чайковський Андрій - Сагайдачний
Рейтинг: 4.6 (31 голос)

Підтримай сайт
Слухати аудіокнигу Сагайдачний онлайн, безкоштовно і без реєстрації на телефоні.
наш Телеграм
Сподобалось - поділися з друзями.
Не сподобалось - з ворогами :)
Підпишись!
Ми у Facebook
2 відгуки:
Написати
  1. Антон Валерійович Скаржанівський
    0
    Моя велика подяка за озвучення цього твору !!!
    Авторові та усім причетним до цієї надкорисної справи !!!
    Мій уклін вам до землі за справжнє задоволення, особливо актору що читав книгу !!!
    Слава Україні !!!
  2. Гість Галина
    0
    Жахлива озвучка чудового твору Андрія Чайковського
Всі матеріали взято з публічно доступних джерел та надаються безкоштовно, виключно з метою ознайомлення та розширення читацької аудиторії.
З питаннями може звернутись СЮДИ або на пошту: 4read.org@gmail.com