Аудіокниги
онлайн
4read.ORG » Блог » Карпати у літературі та мистецтві: творчий вплив регіону

Карпати у літературі та мистецтві: творчий вплив регіону

Містична краса гір здавна надихала митців. Українські Карпати мають особливу творчу енергетику: доторкніться до теплого Писаного Камню, затримайте на мить подих у Терношорської Лади, замріть від захоплення панорамними краєвидами Чорногірського хребта, розчиніться у шуркотінні дощу біля Пруту та у прозорій блакиті Синевиру. А потім згадайте ці емоції при звуках «Стефанії», під час перегляду відеокліпів і серіалів, читанні книжок, на вернісажах, що презентують твори художників після пленерів.


Книги, що з’явились завдяки Карпатам

Багато творів відомі зі шкільної програми: Карпати стали повноцінними героями книг І. Франка, М. Коцюбинського, І. Нечуй-Левицького, Лесі Українки. Відчути творчу атмосферу літературного товариства можна у музеї Івана Франка у Криворівні, Олеся Маковія у Стрию, музеях гуцульської магії, культури Покуття, Бойківщини. Літературні та етнографічні музеї – гарний вибір у списку екскурсійних програм компанії «Відпочинок 365» для поетів-початківців та прозаїків.


В електронних бібліотеках легко знайти сотні сучасних романів, трилерів, фентезі та нон-фікшн книг, на сторінках яких оживає гуцульська говірка, неперекладні закарпатські діалекти, шум водоспадів, аромат смерек, іскри ватри, суворі хмари під вершинами гір. Серед популярних авторів Марічка Крижанівська, Володимир Шухевич, Анастачія Стефурак, володар Шевченківської премії – поет-священик Петро Мідянка.


Музичні Карпати

Небагато знайдеться українських композиторів та співаків, які не створили після відвідин Карпат чудові інструментальні та джазові п'єси, саундтреки, пісні. Вдалині від цивілізації, на високогір'ї не чутно шуму машин та галасу міста. Поступово починаєш звикати до звуків лісу: вечірні трелі птахів, шарудіння осіннього листя, скрип снігу в сильний мороз, рокіт водоспаду, шелест трав на відкритій усім вітрам полонини. Неповторна музика природи, найщедріше джерело натхнення.


Під час екскурсій Карпатами туристи стають гостями гуцульських вечорниць, пробують грати на трембіті та дримбі, чують звуки скрипок та сопілок місцевих музик.


Кінематографічні Карпати

Магія гір трансформує сприйняття глядачів: після прогулянок вздовж гірських річок, відпочинку біля ватри на полонинах, милування водоспадами та синіми півтонами гірських вершин зовсім інакше сприймаються фільми, що були зняті в атмосфері Карпат.


Топ-7 фільмів про Карпати, які варто побачити після відпустки у горах:


  1. Тіні забутих предків, Параджанов;

  2. Мої думки тихі, Лукіч;

  3. Захар Беркут, Осика;

  4. Білий птах з чорною міткою, Іллєнко;

  5. Довбуш, Санін;

  6. Анничка, Івченко;

  7. Між небом та горами, Грешко.

Один із найпопулярніших музеїв Верховини присвячений великому фільму «Тіні забутих предків»; відвідування музею включено до програми екскурсій гуцульським краєм від компанії «Відпочинок 365».


Мальовничі Карпати

Адальберт Ерделі, Андрій Коцька, Йосип Бокшай, Золтан Шолтес, Анатолій Криволап – лише мала частина відомих живописців, які зуміли відобразити на своїх полотнах красу карпатських озер, річок, лісів та гір. Мальовничі полотна, акварелі, графіка карпатських художників широко представлені у музеях, галереях та арт-центрах карпатських курортів.


Карпати для натхнення сучасних митців

Творчі експедиції до Карпат обов'язкові для українських художників, скульпторів, фотографів, літераторів, композиторів, співаків та кінематографістів. Люди із загостреним сприйняттям прекрасного чуйно реагують на швидкоплинну красу весняних полян з лісовими шафранами, ялинових гілок під сніговим покривом, осіннього міксу яскравих фарб букових лісів, муарово-пінних перекатів гірських річок.


Побачити наймальовничіші майданчики Карпат лише за тиждень реально у турах з екскурсіями компанії «Відпочинок 365». Учасники програм проживають у мережевих готелях компанії у Трускавці та Ворохті: 4*, висококласний сервіс, комфортабельні номери, харчування за системою «шведський стіл». У ціну туру включені екскурсії: щодня туристи можуть вибрати маршрут для знайомства з культурними традиціями та природою Карпат. Надихайтесь Карпатами. Творіть красу, що стане гордістю країни.

Написати
Всі матеріали взято з публічно доступних джерел та надаються безкоштовно, виключно з метою ознайомлення та розширення читацької аудиторії.
З питаннями може звернутись СЮДИ або на пошту: 4read.org@gmail.com